Sagolikt god middag
Av mina kokböcker som jag köpte för ett tag sedan gillar jag "LCHF på mitt sätt" av Ulrika Davidsson väldigt mycket. Till fredagsmyset blev det Italiensk köttfärslimpa.
1 vitlöksklyfta
500 g nötfärs
1 ägg
1 dl grädde
1 mska torkad oregano eller basilika
1/2 tsk talt
1 krm svartpeppar
1 paket mozzarellaost
1 msk grön pesto
10 svarta oliver, skivade (Dessa struntade jag i)
50 g pinjenötter
2 askar cocktailtomater
1 rödlök
olivolja
Sätt ugenen på 175 grader. Blanda ihop färs, grädde, ägg och kryddor. Skär mozarellen i tärningar och blanda med peston.
Smörj en ugnsfast form och lägg på färsblandningen. Gör ett snitt i färsen och lägg i mozzarellan. Täck över osten och forma som en limpa. Tryck i oliverna. Strö på pinjenötter. Ha tomater och lök runt limpan och häll på lite olivolja.
Grädda i ca 25 min.
Av spadet gjorde jag en sås. Blandade i lite tomatpuré, oxfond, grädde och lite mer pesto. Reder med en klick philadelphiaost.
Serverades med en sallad gjord på strimlade sockerärtor, ruccola, olivolja och dadel-fikon-balsamkräm.
Ett glas Ecologica Shiraz Malbec passade grymt bra till.
Lax- och kräftgryta
Istället köpte jag färsk paprika som jag rostade i ugnen tillsammans med en chilifrukt. Mosade fruktköttet i en gryta tillsammans med balsamvinäger, olivolja och tomatpuré. Hällde på grädde, fiskfond och massor av vitlök i chiliolja. La sedan ner lax i bitar och kräftstjärtar. Serverades med broccoli.
Fotade först dagen efter och då hade jag blandat i broccolin. Mindre bra foto men mycket lyckad gryta.
Recept på fiskgratäng
1/2 paket fryst spenat, á 250 g
1 vitlöksklyfta
3 charlottenlökar
1 msk smör
100 g riven parmesanost
salt och svartpeppar
400 g vit fiskfilé, tex rödspätta
lite citronpeppar
1 dl grädde
Ugn på 200 grader. Tina spenaten något. Hacka lök och vitlök. Stek lök och vitlök i smör. Lägg i spenaten och låt bli varmt. Blanda ner hälften av parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
Strö på lite salt och citronpeppar på fisken. Lägg en liten klick spenatröra på varje fiskfilé och rula ihop.
Smörj en form med smör och häll resten av spenatröran på botten. Placera fiskrullarna ovanpå och häll på grädde. Strö över resten av parmesanosten och gratinera i 20 min.
Jag körde på torsk, färsk spenat, gul lök. Tog både parmesanost och "vanlig ost". Men struntade i att blanda den med spenaten. Jag rullade inte ihop fisken utan la bara ner allting i formen. Tänkte att jag skulle byta ut citronpepparn mot svartpeppar och lite rivet citronskal. Men det glömde jag bort. Plus att jag hade några extra klickar smör på toppen.
Kräftröra
Brie
Fiskgratäng
Blomkålsmos och gröna bönor till.
Kryddsmör
Nu har jag en laddning kryddsmör med smak av vitlök och svartpeppar i frysen.
250 g smör
1 tsk Worcestershire sauce
1 stor vitlöksklyfta
lite vitlökspulver
nymald svartpeppar
Tonfisksallad
Både jag och katterna som jag delade tonfiskbuken med är nöjda och glada.
Handlat lite
Nu har jag inte tänkt att börja baka sötsaker som en tok. Vill försöka vänja mig av med det söta. Men det är bra att ha lite sådant här hemma för de där speciella tillfällena.
Vad förvånad jag blev när nudlarna låg i vatten på detta sättet.
Det godaste som finns?
Mer frukost
Te med kokosfett i.
Avokadomacka
Frökex
Igår bakade jag inte bara Low Carb-bröd utan gjorde även dessa kex. Receptet kommer från boken "LCHF för tjejer" av Cathrine Schück. Men hon har i sin tur stulit receptet från Renée Voltaire.
3 dl bruna linfrön
2 dl gula linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl pumpakärnor
1 tsk havssalt
1 tsk lantbuljong
8 dl vatten
Lägg alla frön, salt och buljong i en bunke och häll på vatten. Blanda och låt stå i 4 timmar.
Bred röran på bakplåtsklädda plåtar och grädda i 70 grader i ca 8 timmar. Öppna ugnsluckan några gånger för att släppa ut fukten.
Jag orkade inte riktigt göra dem så raw-foodiga. Utan jag drog upp värmen till 175 grader och sänkte efter ett tag till 100 grader. De behövde då stå inne i ugnen ca 2 timmar för att bli torra.
Jag använde inte heller exakt de ingredienserna. Gula linfrön har jag aldrig sett i någon butik så det blev bara bruna och jag hade inte så mycket pumpafrön utan hade solrosfrön i också.
I morse blev det en frökex-macka med smör, philadelphiaost, bacon och gurka.
Hittat lite...
En påse vikt av ett kuvert.
Och en LO.
Inspiration
För ett par dagar sedan var jag på stan och fick då för mig att jag skulle köpa någon LCHF-kokbok. Väl i bokhandeln kunde jag inte bestämma mig, så det blev tre stycken.
Low Carb-bröd
Receptet är från boken "LCHF på mitt sätt" av Ulrika Davidsson.
50 g smör
100 g blandade nötter
4 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl torkade gojibär
50 g kruskakli
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk brödkryddor
1 dl creme fraiche
250 g keso
6 ägg
2 msk solrosfrön
Ugn på 175 grader. Smält smöret, hacka nötterna grovt. Blanda alla ingredienser utom solrosfröna och häll i en smord form. Strö solrosfrön över. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timma.
Förstås så gjorde jag ju inte helt enligt receptet...
Struntade i gojibären. Hade både malda brödkryddor och hel kummin i, för brödkryddorna tog slut. När jag höll på insåg jag dessutom att det blev för mycket för en brödform, men för lite för två. Så jag gjorde 1 1/2 sats.
Glömde solrosfröna.
Enligt receptet skulle man bara smöra formen, inte bröa på något sätt. Jag rekommenderar att man bröar med typ sesamfrön, för det var svårt att få brödet ur formen. Jag fick bara några snygga skivor bröd, resten gick sönder när jag skulle bända loss brödet från formen.
Men det kan bero på mina dåliga brödformar också. Nya brödformar står på inköpslistan. Aluminium är väl inte hälsosamt enligt någon diet...
Mycket gott bröd. Men det innehåller ju ändå en hel del kolhydrater (nötter, kruska, keso) så det är inget man kan äta obegränsat av.
LCHF-bloggar igen
Till frukost idag provade jag för första gången Arlas Gammaldags filmjölk. God! Med lite linfrön, kokosflingor och mandel. Till det åt jag ostrullar med smör och gurka. I kaffet har jag extra virgin kokosolja.
Bonusbild. Igår kokade jag räkfond. Slutresultatet blev en röd räkcurry.